Modules
Ieder module is er een kans voor je om jezelf te ontdekken en die inzicht toe te passen in je dagelijks leven. Het dagelijks leven hier kan je gezin, je thuis of bij je werk zijn. We leven in het leven met de aanname dat we weten wie we zijn en wat het leven is. Die aanname kan ons behoorlijk in het probleem brengen.
We weten bijvoorbeeld niet waar de moeilijkheden vandaan komen. Het bestaan, ontstaan, uitdoving en de weg tot uitdoven van de moeilijkheden kennen we niet. Niet alleen de moeilijkheden, maar het geluk genieten we ook op basis van aanname. We weten niet dat lijden en geluk beide producten zijn van mind.
In ieder module van Mind Only ga je een stap verder in het ontdekken van het mysterie van mind. Het ontdekken van je mind doe je met de ondersteuning van de eerste klasse leraren van het vakgebied. Dat geeft je meer steun en stabiliteit in deze spirituele reis. De modules van Mind Only opent de kansen voor ons om tot de kern van de mensheid en van het leven te komen en volledig te kunnen begrijpen.
Leven Zonder Zorgen: Overwin Je Stress
Als er heel veel stress is, vergeten we soms te leven. Bestaat stress eigenlijk wel? Of is het gewoon een product van onze illusies? De werking van ons bewustzijn zorgt ervoor dat we alles op een dualistische wijze ervaren. We zijn meteen in paniek als het leven niet loopt zoals we het wensen. We maken ons te veel zorgen in het leven. We hebben stress, terwijl dat niet nodig is. Hoe kunnen we onze stress overwinnen? Hoe kunnen we leven zonder ons te veel zorgen te maken?
Stress overwinnen begint met inzicht. We bestuderen ons bewustzijn en weten hoe het functioneert. Boeddha heeft de relatie tussen bewustzijn en ons lijden op een prachtige wijze beschreven in de twaalf schakels. De eerste schakel is onwetendheid. Lijden begint met onwetendheid. Ook stress begint met onwetendheid. Door onwetendheid hebben we mentale formaties en bewustzijn. We leren in deze module inzicht te cultiveren, om stress te overwinnen. Om een leven zonder zorgen te ervaren.
Bescherm je zintuigen en wees vrij van verslaving
Onze wereld zit vol met verleidingen die plezierige gevoelens beloven. Onze zintuigen zijn daar niet tegen beschermd en worden voortdurend blootgesteld aan objecten van verlangen. We rennen achter die verlangens aan en consumeren ze zonder te weten waar ze ons naartoe leiden. Als je dit niet herkent, raak je gevangen in een verslaving en verlies je je vrijheid, of lukt het je niet om hieruit te komen.
Hoe kunnen we onze zintuigen beschermen? Wat zijn zintuigen precies en hoe werken ze? Het antwoord vanuit de boeddhistische psychologie biedt je simpele oefeningen en duurzame veranderingen in je leven.
In deze retraite ondersteunen we je om je gevoelens en hun functies beter te begrijpen, zodat je vrij kunt zijn van alle vormen van verslaving.
De Zes Paramita's
De zes paramita's zijn de zes prachtige oefeningen die een authentieke bodhisattva belichaamt. Het begint met dana-paramita. Het leven is een geschenk en een bodhisattva weet altijd hoe hij inzicht en compassie aan het leven kan geven. We kunnen alleen het beste van het leven ontvangen als we het beste van ons aan het leven schenken. Dana-paramita is een onmisbare oefening als we van dit leven houden. Vraag niet wat het leven je geeft of niet geeft, maar wat je aan het leven kunt geven.
De andere paramita's zijn: sila-paramita (deugd), ksanti-paramita (geduld), virya-paramita (ijver), dhyāna-paramita (meditatie) en prajna-paramita (inzicht). Een bodhisattva beschermt zichzelf en anderen door de zes paramita’s in het leven toe te passen. Wat als we behoefte hebben om te leven als een bodhisattva, een groot levend wezen dat het leven wil dienen? Dan hebben we deze zes praktische oefeningen nodig. Deze zes paramita’s vertegenwoordigen ook de kern van een boeddhistische beweging die mahayana (het grote voertuig) heet. In de mahayana-traditie oefenen we niet alleen voor onszelf, we oefenen voor alle andere levende wezens.
De Kracht van Tijdloosheid (Akalika)
We leven vaak met een conventioneel idee van tijd en geloven dat het verleden voorbij is. Wat we in het verleden hebben gedaan, lijkt onomkeerbaar. Dit misverstand voedt gevoelens van schuld en spijt, die ons denken, spreken en handelen beïnvloeden zonder dat we ons bewust zijn van hoe onze gehechtheid aan het verleden onze beleving van het heden kleurt.
Toch is het verleden niet werkelijk verdwenen. Inzicht en wijsheid geven ons de mogelijkheid om het verleden te ontdekken. Er is geen scheiding tussen verleden, heden en toekomst – alles is diep verbonden. Wanneer we het verleden met wijsheid aanraken, wordt het levendig en toegankelijk. De leer van de Boeddha opent een pad om het verleden niet als een last te dragen, maar als een bron van begrip die het heden verrijkt.