Toegepaste Boeddhistische Psychologie
WAT IS MIND?
Mind is alles. Mind is lichaam en geest. Dat is de kern van het onderricht van de 4de eeuwse boeddhistische monnik Vasubandhu. Vasubandhu is een meester in boeddhistische psychologie. Zijn beschrijving van mind is zo precies dat het tot op heden nog steeds een excellente wetenschappelijke beschrijving is. Hij heeft door zijn boeddhistische beoefening ontdekt dat alles mind is: vijñanamatra (Sanskriet). Of in het Engels: Mind Only.
Mind produceert illusies. Kunnen we mind niet zien, dan kunnen we zijn werkingen niet volgen. We zijn vaak slachtoffers van onze illusies, zonder dat te beseffen. We lijden, omdat we onze mind niet kennen. We zoeken naar objecten die mind als geluk vast kan houden. We kijken naar ons verleden, heden en toekomst en geloven dat ze waar zijn. Mind is een doolhof, een doolhof dat elke dag invloed heeft op ons denken, spreken en doen. Kunnen we mind niet ontcijferen, dan kunnen we niet echt vrij zijn.
Basisjaar
In het eerste jaar van toegepaste boeddhistische psychologie studeren we de relatie tussen bewustzijn (vijñana) en het ik (atma). Waar bewustzijn is, daar is een beeld van het ik. Daarom hindert bewustzijn je om alle verschijnselen echt te kunnen zien. We zien alles via een ik-beeld. We denken dat we die ander kunnen zien, maar we zien eigenlijk onszelf in die ander zonder dat te beseffen.
Verdiepingsjaar
Toegepaste boeddhistische psychologie van Vasubandhu wordt hier voor het eerst uitgelegd in het licht van boeddhistische filosofie van Nagarjuna. Alle verschijnselen zijn volgens Nagarjuna leeg (sunya). Bewustzijn is ook leeg. We denken dat we allemaal een bewustzijn hebben om alles in goed en slecht te kunnen opslaan. Maar in feite is bewustzijn leeg. Zonder deze leegte zou de gelijkwaardigheid tussen alle verschijnselen niet mogelijk zijn.
Praktijkjaar
In het eerste jaar verdiepen we ons in het werk van Vasubandhu. In het tweede jaar combineren we Vasubandhu en Nagarjuna. In het derde jaar gaan we onze inzichten toepassen met praktijkoefeningen. Hier komen de sterke punten van Mind Only naar voren. Bij Mind Only worden alle theorieën getoetst aan praktijktoepassingen. Boeddhistische psychologie bij Mind Only is toegepaste boeddhistische psychologie.
Mind Only in 44 seconds
Inschrijving
Maak een keuze:
Reviews
-
Tijdens de opleiding heb ik leren inzien dat ons zelfbeeld maar een momentopname is van wie we zijn, we zijn elk moment weer nieuw. We krijgen hier de ruimte om met elkaar in een veilige omgeving te oefenen ons zelfbeeld los te laten zodat we leren wie we werkelijk zijn, een vrij mens die met wijsheid, inzicht en liefde in het leven staat.
-
Een fee dat in mijn hoofd kwam gezweefd die van mijn angsten, onzekerheid, inzichten en onwetendheid betoverde naar een paradijs. Een opluchting, geruststellende, vertrouwd gevoel. Dat er in mij een boeddha was geschuild die ik nooit durven zien heb. Dank je wel Cuong Lu!
-
In het denken zijn we geneigd vast te houden, weg te duwen of andere trucjes van ons ego te leven. De mind only school is voor mij een weg om dit in te zien en te kunnen loslaten. In vertrouwen en verbinding aanwezig zijn in het Leven maakt me alsmaar meer stabiel verbonden met wat het leven mij biedt. Leven in gelijkwaardigheid brengt mij compassie voor de ander en maakt me dankbaar.
-
In een tijd waarin voor mij niks meer zeker voelde, voelde Cuong en zijn onderricht dat wel. Ik had dan ook geen enkele twijfel om mij in te schrijven voor de opleiding. En daar heb ik geen spijt van. Bij elke lezing wordt het gevoel van op de juiste weg te zitten bevestigd. Door Cuong kan ik zien dat we vast zitten in ons denken en dat we ons daardoor afgescheiden voelen. Het voelt alsof hij het diepe weten in mij weer wakker maakt en ik daardoor de bedekking, die veroorzaakt wordt door ons denken, af kan schudden. Ik ben Cuong heel dankbaar voor deze weg naar vrijheid.
-
Mind Only laat mij zien hoe de mind een onjuiste perceptie van de wereld geeft. Dat wij denken in termen van ik en de ander wat alleen maar concepten zijn en waardoor angst, wantrouwen en haat overheersen en de diepe verbondenheid met elkaar dikwijls niet meer gevoeld wordt.
Wijsheid en liefde
Sinome Maas